Ma pole arst. Ma läksin esimest korda psühhiaatri juurde , kui olin 28-aastane. Mõne kuu jooksul alustasin 7 erineva rohuga katsetamist ja tundsin end justkui katsejänes. Tunded käisid üles-alla, ma ei saanud aru, et minuga oleks midagi imelikku toimunud. Aga toimus. Suur segadus, viha, ärevus, hirm, elu isu kadus ja ma kadusin kuskile, minu sisemine tasakaal oli ammu kadunud, aga nüüd ei olnud isegi kuskilt kinni haarata. See oli 2020 pikk sügis-talv. See oli ka aeg, kus ma alustasin enda loo jagamist ja neid postitusi on sellest ajast siin mitu, mida lugeda. Ma ei taha end korrata ja selle postituse eesmärk on rääkida enda lugu rohtudega toimetamisest.

Ravimid on üks variant paljudest. Alternatiivne meditsiin on olemas, tean. Eeterlikud õlid, looduslikud ravimid jms. Tean. Aga kui sinu vaimne seisund segab sinu elu elamist. Kui sa oled nii eksinud, et oled pimeduses ja väljapääs on enesetapp või isegi ainult mõtted neist. Siis piparmünditee ja melatoniin ei aita.

Kui ma lõpuks okt 2020 alustasin, siis 2021 mais oli selge, et rohud, mis sain bipolaarse häire raviks, on leitud ja mõjuvad. Selle aasta juulis oli mu teine sünnipäev ja ma suutsin endale abi kutsuda, sattusin haiglasse, aga rohtusid ei muudetud. Ilmselt on selles oma süü ka sellel, et ma ei tahtnud vahetada ja tegin kõik, et saaks edasi proovida. Äkki ikka aitavad need rohud mind lõpuks. Olin psühhiaatrita kuni 2022 märtsini ehk 8 kuud võtsin ja ei võtnud rohtusid. Perearst kirjutas edasi rohtusid ja ma tõesti uskusin, et need rohud aitavad mind. Mul on rehabilitatsiooniplaan ja tänu sellele on mul nt kogemusnõustaja teenus Dorpatis. Läksin tema juurde 2022 aasta alguses ja tahtsin, et ta aitaks mul teha plaani, kuidas oma elu uuesti rajale tagasi saada. Noh, tema märkas kohe, et ma peaksin uue psühhiaatri leidma ja aitas mul läbi digiregistratuuri leida arst ja aeg panna. Olgu õnnistatud see leht, sest helistamine ajab mind nii suurde ärevusse ja ma lükkasin pm selle pärast seda edasi. Ühest kohast juba sain vastuse, et kohad täis ja ei suutnudki uuesti end kokku võtta.

Loivasin kohale märts 2022 ja see kogemus ei olnud tore. Arst nägi mind läbi, esimene spetsialist, kes on olnud nii aus ja otsekohene, et hirm tuli naha vahele. Ma olin väga häiritud sellest, mida ma kuulsin, aga seda selle pärast, et ta tabas mõnes kohas naelapea pihta. Ma polnud valmis selleks, aga mis mul üle jäi. Ma andsin talle teada, et tema sõnad tegid haiget, aga otsustasin teda usaldada, sest kaotada oli ainult.. enda elu.

Liitium

Ma tean seda liitiumit juba ajast, kui alles alustasin seda teekonda ja keeldusin selle tarbimisest. Ma ei mäleta, kas seda mulle esimene psühh pakkus, aga selleni jõudsin ma alles 2022 märts. Ma üritasin guugeldada ja uurida, mida teised räägivad sellest. Ma ei soovi lugeda mingeid Ameerika kogemuslugusid, ma tahtsin siin teiste eestlaste lugusid teada. Ma ei leidnud midagi, proovin siis täita seda tühimikku nagu oskan.

Liitiumiga alustasin 150mg, täna võtan seda 600mg päevas. Ainuke kõrvaltoime, mida ma märkasin oli janu suurenemine. Mis on hea, sest et nüüd on mul meeldetuletus, haha. Aga tegelikult peab selle ravi ajal rohkelt vett jooma, neerudest vist läheb kehasse -pole arst. Hiljuti on mul tekkinud peanahal kuivad kohad, psoriaasi sarnane ketendus, aga see võib olla ka külmade ilmade pärast. Väsimus on olnud mul koguaeg, seega ei saa ka öelda, et see nüüd sellest on. Positiivne toime on see, et ma olen väga rahulik. Ma tunnen nagu see rohi oleks pannud mulle mingi mõnusa, kerge loori peale. Alguse poole tundsin, et kas need mõtted olen mina või rohi, kes mina olen. Väga uus ja imelik. Liitium mõjutab kesknärvisüsteemi toimimist, seega on normaalne, et ma end nii tunnen. Ja see on tore. Ma tulen oma tunnetega toime. Need ei ole nagu tavalisel inimesel. Minu tunded on korraga peal level 1000 ja nende vahelt on raske leida seda ühte rahulikku kohta, kus nö ära sorteerida need tunded 😀

Meeleoluhäired

.. võivad olla ka sellised, kus ühel hetkel viib mind miski väike väike asi nii hullult närvi, et ma saan mega ärevushoo. Teine inimene kõrval mõtleb, et “ou see vend mõtleb täiega üle”, aga sorri. Ma ei saa midagi teha, eks. Palun ära ütle kellelegi, et ta mõtleb üle!!! Kui te mäletate või olete kogenud seda hormoonidemöllu raseduse ajal, siis see olen mina. 24/7. Ja see on minu raseduse ajal megapalju hullem. Ma võin nii hullult kettasse minna, et ma mõtlen 2 minutiga välja plaani, kuidas ma lahku lähen, kus ma elama hakkan, kuidas me lapsed jagame jne haha. Õnneks seda ei ole nüüd tükk aega juhtunud, sest sellised hood väsitavad nii hullult minu aju ja keha. Meeleoluhäired on ka pikaajalised – depressioon ja maania – nagu te ilmselt juba teate. Selle kohta leiab ka mu postitusi. Mina olen see õnnelik vist, kellel oma maania leebem ehk kestab vähem ja depressioon tugevam ehk kestab kauem. Ja ma räägin siin kuudest.

Antidepressant

Ma alustasin 2021 mais sertraliiniga ja ma nüüd just lõpetasin selle võtmise ja täna alustan uue rohuga, sest see AD ei toimi. Ja ma tahtsin nii väga, et ma ei peaks kogu raviplaani muutma, aga mis teha. Usaldan arsti. Ta tahtis juba 2022 märts selle ära vahetada koos liitiumiga, aga ma palusin aeglaselt võtta. Ma ei taha enam kogeda seda, mida alustades 2020. Nii et selle uue kohta ei oska ma hetkel midagi öelda. Sertraliinist nii palju, et see on selline ohutu rohi, mida saab nt raseduse ajal võtta, kui arst sellega päri on. Ma ei saa öelda, et see mind aitas, sest ta ei võtnud enesetapumõtteid ära, aga samas alates sellest ajast, kui ma liitiumi võtma hakkasin, pole ma selle peale mõelnud. Aga ma ei taha võtta maha ainult seda ekstreemset poolt, vaid ma tahan tunda, et ma päriselt olen väärt kohta siin maailmas. Nii et olen jälle jänku ja loodan parimat.

Unerohi

Minu esimene küsimus oli: miks on vaja unerohtu? Sest kui uni on korras, siis inimene toimib. Täna ma tean seda, aga 2020 sügisel tundus küll wtf. Mulle kirjutas endine arst tollal kvetiapiini – hullude rohi ehk antipsühhootikum. Võtan seda ainult vajadusel. Ma ise tunnen oma keha. Kui ärevus on suur, siis ma tean, et mul pole mõtet kaks tundi voodis keerutada ja siis rohtu võtta, vaid võtan enne. Nt augustis võtsin ma viimati, sest Matu läks kooli ja see oli nii suur ärevusetekitaja. Ma võtan ca 12mg ehk teen 25 mg tableti pooleks, sest ma jään ka selle kogusega magama. Ma vähendan igal võimalusel annust, sest minu plaan on ikkagi elada rohtudevabalt ja kvetiapiin võib tekitada sõltuvust. Seega on oluline, et enda pea ka töötab rohtude võtmisel. Kuigi ma olen selle kahe aasta jooksul kuritarvitanud rohtusid, ma ei salga seda. Oluline on see, et sa seda endale teadvustad. Ja oleks tore, kui sellest kellegagi rääkida saaksid. (Mina olen siin! 🙂 )

digiregistratuur

millal pöörduda spetsialisti poole?

ravi keskkond – kas teadsid, et sa võid rohtudega harjutada ka haiglas?

lingid

Sa ei ole imelik, kui võtad ravimeid. Mina ka ei ole. Olen olemas!

Mariann

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Next Post

Septembris ei joo: VAIMSE TERVISE KUU

K okt. 5 , 2022
Pole küll enam september, aga nagu mul kombeks – jään hiljaks või ei tule tuju peale, kui oleks vaja tegutseda. Ma räägin nüüd ausalt ära […]